Пожароизвестяване

пожароизвестяването е автоматична алармена инсталация

Съвремието ни е обвързано със събирането на големи групи хора в закрити помещения. За съжаление, колкото и да се опитваме да избегнем инциденти, понякога те се случват и когато са застрашени човешки животи е нормално да се опитваме да подобрим сигнализацията за тях.

Строителството и технологиите днес ни позволяват да получим предупреждение, ако има пожар в сградата. В основата си пожароизвестяването е автоматична алармена ел. инсталация, която засича дим и сигнализира. Друга функция на тази инсталация е да стартира пожарогасителните системи, като спринклерите, както и да подаде автоматичен сигнал към пожарната. Как е устроена една система за пожароизвестяване? Тя има следните елементи:

  • Датчици, чиято цел е да локализират наличието на огън, чрез засичането на дим, топлина или светлина;
  • Централа;
  • Сигнализация - тя може да е звукова, светлинна или и двете;
  • Допълнителни устройства, които контролират заключването и отключването на вратите, вентилацията, димни люкове и др.

Пожароизвестяването може да работи чрез няколко различни принципа. Например датчиците може да засичат дим, чрез оптична технология. Инфрачервен лъч се пуска автоматично в даденото помещение и ако попадне на дим, светлината му се разсейва. Това действие се засича от фотореактивен диод, който сигнализира и пожароизвестяването се задейства.

Друг вид датчици засичат топлината, която се отделя от огъня. Те са активират след 58 градуса, като са най-подходящи за сгради, в които температура е нормална, но са запрашени или задимени. Съществуват и датчици, които засичат въглеродния оксид, който се отделя при пожар. Те са изключително акуратни и засичат наличието на газа още преди пожара да се е разпространил. Използват се в сгради, като болници, детски градини и изобщо обществени места, където безопасността е на първо място.

Многото устройства могат да се свържат, както с кабели, така и безжично. Общото между всички видове системи за пожароизвестяване е, че когато засекат дим, газ или топлина, преобразуват сигнала в изходен електрически, за да стартират сигнализацията.

Поискайте оферта
    All rights reserved © 2022.
    homeenvelopephone-handsetcross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram