Окачени тавани

Повечето хора свързват окачения таван с декорация.

Истината обаче е, че той може да има съвсем друга функция и да е основна част от дадени ремонтни дейности.

Като за начало, окачените тавани предлагат топлоизолация, която по друг начин не би могла да се постигне на това място. Какви видове окачен таван съществуват:

  • Гипсокартон;
  • Алуминиев ламелен;
  • Растерен;
  • Пластмасов ламелен;
  • Дървен.

Благодарение на окачения таван може да си осигурите добра противопожарна защита, енергийна ефективност, както и да прикриете недостатъците и кривините по тавана, ако има такива. Като допълнително преимущество е и фактът, че окаченият таван може да му промените дизайна много по-лесно. За тези пък от вас, които обичат тишината и спокойствието, ще споменем, че окаченият таван предлага и добра шумоизолация.

При поставянето на окачен таван е необходимо да имате няколко неща предвид. Той може да се закрепи направо към измазаният предварително таван или към гредите. И в двата случая носещата конструкция са греди, които се закрепят на 40 см. разстояние една от друга. Така се образува скеле, служещ за носеща конструкция на плоскостите.

Следващото нещо, което не трябва да забравяте е, че е необходимо да помислите колко искате да е висок окаченият таван. Най-добрата практика е да измерите колко искате да ви е висока стаята и спрямо това, да монтирате плоскостите на тавана. Това обаче не става толкова лесно. Първо се монтират подпори, които се захващат за носещата конструкция. На самите висящи подпори се слагат настенни опори и на тях вече се монтират панелите.

Самият монтаж на окачен таван изисква опит и професионализъм. Ако не се направи добре, има риск окаченият таван да не е красив. Подреждането на панелите, изрязването им там където е нужно, фугиране, боядисване и всички останали неща, които трябва да се извършат изискват прецизност и познаване на материалите. Нашият съвет е да се доверите на професионалисти.

Поискайте оферта
    homeenvelopephone-handsetcross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram