Умни къщи

Умните къщи разполагат със специално интегрирани системи за осветление, температура, мултимедия, сигурност и още куп други неща. Те са „умни“ не само, защото можете да включвате и изключвате разни неща, но разполагат и с редица други технологии, които им позволяват да наблюдават много и най-различни части от живота Ви.

Какво ни предлага тази технология

Чрез иновативните технологии и специални системи, с които разполага, умната къща създава една много по-комфортна и уютна среда за живот. На пръв поглед може да изглежда незначително, но съм сигурен, че на много от Вас Ви се, е случвало в даден момент да Ви домързи да изгасите светлината, да станете да си вземете дистанционното, за да гледате телевизия и т.н. Докато сега може да управлявате всичко това с гласови команди, компютъра или смартфона си, без да Ви се налага да правите каквото и да било, което да нарушите комфорта и уюта Ви. Лесно и Евтино Въпреки, че повечето къщи предварително се проектират, за да бъдат „Умни“, това не означава, че не можете да превърнете сегашния си дом в такава. За целта трябва да си инсталирате система, която да Ви позволи да контролирате всички процеси в дома си с натискането на един бутон. Най-евтината и същевременно ефективна система за автоматизиране на процесите в дома Ви, е Qbus. Тя ще Ви струва между 4-5 хиляди лева за къща от 100-150 кв.м. Икономическа ефективна Този тип къщи, освен, че са умни, са и икономически ефективни, тъй като сами добиват голяма част от енергията, която им, е нужна, за да функционират. Това се случва благодарение на слънчевите колектори, генератори и различни други алтернативни източници на енергия. С тяхна помощ ще намалите всичките си разходи(ток, топла вода, отопление и т.н.) до 90 процента!

Постоянен контрол

Можете да контролирате процесите, които се случват в дома Ви от всяка точка на планетата, която може да осъществи връзка с интернет. Независимо дали се намирате на работа, почивка или друго място, бихте могли да си включите или изключите отоплението, водата, осветлението и всички останали електроуреди и системи, с които разполагате. За целта трябва да свържете мрежовия контролер и да влезете в системата чрез някой уеб браузър (Mozilla, Opera, Internet Explorer и т.н.), тъй като контролерите са качени на специално изградени уеб сървъри, до които само Вие имате достъп. В никакъв случай не си мислете, че трябва да извършвате някакви много сложни операции или хватки, за да контролирате дома си – системата разполага с удобен и иновативен интерфейс, с който би се справило дори дете.

Функции на умните къщи

Както споменахме вече, Умните къщи предлагат куп възможности на своите притежатели. Така например, може да получите SMS, ако в къщата бъде засечено определено движение, което, обаче предварително трябва да бъде зададено в системата. Друга полезна функция на този тип къщи, е възможността за следене на здравето Ви. За целта, специално монтирани сензори следят за кръвното налягане и пулса на обитателите, специални филтри пък пречистват въздуха от вредните емисии, които навлизат отвън, за да бъде постоянно свеж, а пък специалната система за сигурност ще Ви гарантира, че няма да станете жертва на грабеж, докато сте на почивка или Ви се налага да отсъствате за няколко дни от вкъщи.